Kenaikan Kadar Dasar Semalaman (OPR) sebanyak 25 mata asas kepada 2.00% yang diumumkan Bank Negara Malaysia (BNM), pada 11 Mei lalu, tidak akan membebankan peminjam.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, walaupun kadar faedah pinjaman yang perlu dibayar meningkat atau dipanjangkan, namun masih relevan. Kenaikan OPR ini juga dijangka memanfaatkan deposit yang diwakili majoriti golongan M40 dengan meningkatkan faedah dan keuntungan yang diperoleh pendeposit.

Graf Kadar Dasar Semalaman (OPR) Jan 2020 hingga May 2022

Graf Kadar Dasar Semalaman (OPR) Jan 2020 hingga May 2022

Jelasnya lagi, kenaikan kepada 2.00% ini adalah masih ditahap yang rendah berbanding sebelum pendemik COVID-19 (3.00% pada 2019).

Menurut penganalisis hartanah, pasaran hartanah domestik tidak akan terjejas teruk walaupun berlaku kenaikan dalam faedah ansuran bulanan pinjaman perumahan.

Pembeli perlu memutuskan antara harga rumah yang lebih tinggi di masa depan atau membayar kadar faedah yang lebih tinggi sekarang, ujurnya lagi.

Nasihat kepada bakal pembeli rumah agar sentiasa mempertimbangkan berapa banyak yang mereka mampu bayar untuk gadai janji.

Bina Kehidupan Yang Selesa Di Kediaman Serba Moden!

Alami gaya hidup moden kontemporari dilengkapi dengan pelbagai prasarana terkini dan menghijau hanya di Taman Impiana Bidor! Lokasi strategik di Bidor, Perak berdekatan dengan Tol Bidor/ Sungkai.

Rumah Teres Mewah Setingkat pada harga mampu milik ini menawarkan keselesaan dan keharmonian serta reka bentuk yang praktikal, memenuhi gaya hidup setiap penghuni.

Kini Fasa Baru (3C) dibuka untuk jualan! Miliki Rumah Teres 1-Tingkat sekarang dengan ansuran bulanan serendah RM8XX. Untuk maklumat lebih lanjut, sila layari: https://farlim.com.my/residential/

Sempurnakan Kerancakkan Perniagaan Anda di Sini!

Pelaburan bijak! Kembangkan lagi perniagaan anda di salah satu hotspot terbaik Bidor bermodalkan sewaan serendah RM1000* sebulan.

Rumah kedai 2 Tingkat ini bukan sahaja direka dengan reka bentuk moden tetapi pelan lantai yang praktikal membekalkan ruangan yang sesuai untuk pelbagai industri, perniagaan dan pejabat.

Lokasinya yang terletak dengan kawasan kepadatan penduduk dan berhadapan jalan utama cukup sempurna buat perniagaan anda. Untuk maklumat lanjut, sila layari : https://farlim.com.my/shop-house/